0485/42 39 45 info@lettevanbael.be

Zwangerschap & Postpartum

De geboorte van een kind brengt jezelf uit evenwicht. Je kan wankelen of volledig uit balans raken. Heb je het gevoel dat je wel wat ondersteuning kan gebruiken? Weet dat gelukkige mama’s/papa’s, een grotere kans hebben op een gelukkige baby…

Help… ik ben zwanger…..???!!!

Ongepland zwanger…. Wat nu? Gaan we dit kindje houden? Welke consequenties zijn er aan mijn/onze keuze verbonden? Kan ik leven met mijn keuze? Het is belangrijk dat je hier op een open manier over kan praten met iemand, zonder (voor)oordelen.

Het gaat niet allemaal vanzelf?!

Ik zou graag zwanger willen worden, maar het lukt niet. Met wie kan ik praten over mijn angsten, mijn onzekerheden, mijn verdriet? Het idee om misschien kinderloos door het leven te moeten gaan,…

Het loopt niet zoals we verwacht hadden….?!

Complicaties tijdens de zwangerschap, een bevalling die traumatisch verloopt… het kan de grond helemaal onder je voeten wegmaaien. Dan moet jij je weg nog beginnen zoeken met je kind. Weet wel, dat jij het vervolg in handen hebt. Hoe ga ik een moeilijke start ombuigen naar een mooi verhaal? Een goede start met jouw kind zal het verdere proces van “mama zijn” alleen maar gemakkelijker maken. Jij bepaalt hoe je omgaat met wat er komen gaat.

Er is namelijk niets zo ingrijpend als een kind dat in je leven komt. Je bent vanaf dan voor altijd iemands ‘mama’. Dit is een proces dat soms best moeilijk kan lopen want plots ben je verantwoordelijk voor iemand. Het kan de mooiste tijd van je leven zijn, maar evengoed kan het angst, twijfel, verdriet, boosheid teweegbrengen. Om het dan nog niet te hebben over de vermoeidheid door onderbroken nachten en de energie die je in dat kleintje steekt. Twijfel komt bovendrijven omwille van het perfecte plaatje dat je vaak te zien krijgt op sociale media. Het is soms moeilijk tot zeer moeilijk om toe te geven of te erkennen dat het niet altijd zo goed gaat, dat de roze wolk misschien niet roze is, maar eerder grijs of zelfs zwart.

Kan ik dat wel…. Mama zijn…?!

We leven in een tijd waarin alles goed moet gaan en waar je op alle vlakken succesvol moet zijn. Ook het grootbrengen van kinderen moet zonder slag of stoot gaan. Het is dan ook belangrijk om uit te zoeken waarom je het gevoel hebt dat het bij jou minder vlot loopt.

Waar is mijn leven naartoe?

Voor je bevalt, heb je vaak een mooi beeld van wat een kind allemaal toevoegt aan jouw leven. Plots is het zover en merk je dat het ook veel wegneemt. Hoe ga je hiermee om?